Leefstijl verandering? Zo doe je dat!

Leefstijl verandering? Zo doe je dat!

Je leefstijl omvat alle elementen die jouw dagen vullen. Van eten en slapen, tot werken en vrije tijd. Wat je doet, hoe je ze invult en welke keuzes je maakt bepalen je leefstijl.

Denk jij na over je leefstijl?

Vaak wordt je leven ingevuld zonder dat we daar al te veel bij nadenken. Denk maar aan het verschil in je leven tussen het hebben van kleine kinderen of de tijd dat je nog studeerde. De veranderingen in je leven als je wisselt van baan of gaat verhuizen. We passen ons aan en veranderen onze leefstijl. Wat je eens zou kunnen doen is bedenken of je een verandering zou willen toepassen in onderdelen van jouw leefstijl, waardoor je gelukkiger, meer ontspannen of fitter zou kunnen worden.

Leefstijl element: voeding

Over voeding weten we vaak best veel. Vers en gezond eten is het beste. Maar doe je dat ook? Een aanpassing in de keuzes voor je voeding is een heel belangrijke. Want de juiste voeding levert je ook direct meer energie op.

In de Allfit podcast wordt het effect van gezonde voeding regelmatig toegelicht.

Leefstijl element: beweging

Daar komen ze weer met de beweegtips! Maar het blijft waar: bewegen is super belangrijk. Pak de fiets in plaats van de auto. Neem de trap een keertje extra. Maak een wandeling. Door beweging blijft je lichaam letterlijk in beweging en dat voorkomt ook slijtage! Je spieren hebben het nodig om aan het werk te blijven. Het uitvoeren van krachtoefeningen levert je een gezond lichaam op, waarmee dagelijkse bezigheden veel gemakkelijker gaan.

Leefstijl element: slapen

Slapen is ook iets dat je zonder nadenken doet, maar dat van grote invloed is op hoe jij je voelt. Slaap je bijvoorbeeld lastig in, dan kun je daar eens naar kijken. Misschien ben je gewend om tot laat de televisie aan te hebben staan. Zet die eens eerder uit en lees nog een half uurtje in een boek. Inslapen kan dan zomaar veel beter gaan!

Ook als je elke nacht tussendoor wakker wordt of niet uitgerust wakker wordt is het een goed idee om daar eens naar te kijken. Tijdens je slaap verwerk je indrukken van de dag, versterk je je immuunsysteem en herstelt je lichaam elke nacht weer. Een goede nachtrust is dan ook heel wat waard.

Leefstijl element: ontspanning

Kies jij op vaste momenten ook echt even voor jezelf? Dat is heus geen straf! En ook dit is een heel belangrijke toegevoegde waarde op hoe jij je voelt. Koop een boek en plan een leesuurtje in met een kopje thee. Bedenk welke kleine activiteiten je blij maken en ga die inplannen in je week. Neem als doel dat je elke week meerdere momenten ervaart van rust en liefst ook een grote glimlach of meer!

Wilskracht

Iedereen wil in balans zijn, zich goed voelen en gezond oud worden. Maar daar moet je wel wat voor doen! Jouw leefstijl bepaalt jouw gevoel van geluk en daarmee ook je energie en wat je uitstraalt naar de mensen om je heen. Er is wilskracht voor nodig om heel gedisciplineerd te leven en alles perfect te doen. Maar dat is helemaal niet wat je wilt bereiken. Met kleine stappen lukt het ook! Als jij wil, kun je keuzes maken die bij jou passen. Dan zit je veel beter in je vel. En daar worden we allemaal gelukkiger van!

Leefstijl verandering: de eerste stappen!

  1. Algemeen: denk na over wat je zou willen veranderen aan je leefstijl om gelukkiger, meer ontspannen of fitter te worden.

  2. Voeding: eet verse en gezonde voeding want dat levert je meer energie op.

  3. Beweging: zorg voor regelmatige krachtoefeningen om je lichaam sterker en gezonder te maken.

  4. Slapen: bedenk eens goed of jouw nachtrust wel optimaal is en probeer deze te verbeteren.

  5. Ontspanning: bedenk kleine activiteiten die je blij maken en plan ze in je week.

Op naar een prettiger, gezonder leefstijl!