ALLFIT PODCAST AFLEVERING 1: Over lockdownstress, verbinding en tomaten

Allfit podcast aflevering 1

In de Allfit Podcast bespreken we thema’s die te maken hebben met een gezonde leefstijl. De deskundigen aan tafel gaan met elkaar in gesprek om jou van tips en inspiratie te voorzien.

Thema aflevering 1:

Beluister de podcast hier: https://allfit.nl/allfit-lifestyle…dcast-1-mei-2021

Wat zijn de gezondheidseffecten van de coronaperiode en de lockdown

Er is niemand die geen sociale of fysieke schade heeft ervaren in het afgelopen jaar. Wat je situatie ook is, je bent uit je ritme gehaald, je houvast is weg. En wanneer je thuis moet werken met je partner en je kinderen om je heen is dat oude vertrouwde ritme lastig terug te vinden. Daarom schieten gezond leven en gezond eten er vaak bij in.

In de podcast praten de gasten over de vraagstukken die dit oplevert. 

Ron ontvangt cliënten in zijn praktijk die duidelijk last hebben van de stress. Zowel sociaal als fysiek. Dat kan chronische lichamelijke klachten opleveren. Dat zijn duidelijk aanwijsbare gezondheidseffecten van de coronaperiode en de lockdown.

De berichtgeving laat zoveel negativiteit zien, daar laten mensen zich door beïnvloeden. Maar je kunt ook positiviteit delen. Dat is de kracht om ons uit de sleur halen. Vaak zie je dat mensen zo lang in het stramien zitten dat het moeilijk is eruit te komen. Ze missen daarvoor ook de interactie met andere mensen.

In een stressvolle periode wordt het fight-flight systeem overactief. Je lichaam blijft in de stress hangen. Daardoor gaat onder andere de darmwand steeds meer open staan en gaat de opname van voedingsstoffen steeds minder goed. Daar kan het immuunsysteem weer op reageren, waardoor je eerder moe wordt. Het is belangrijk om als eerste uit de angst komen. Dat doe je door weer naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. Durf te leven. En daarna ga je met voeding aan de slag. Een gezonde voeding betekent geen pakjes en zakjes, maar verse ingrediënten. Een goede multivitamine kan daarbij zeker ondersteunen. Dat vitamine D bijdraagt aan het immuunsysteem is ook bekend. Daarom is het belangrijk om vaker naar buiten te gaan, want als je buiten bent maak je zelf vitamine D aan. Zo bereik je met eenvoudige stappen al heel veel.

Brenda en Krista werken als leefstijl coach en voedingsdeskundigen met particulieren en bedrijven en zien dat vooral de nadruk ligt op alles wat niet meer kan. Zij kiezen de positieve insteek door te kijken naar wat wél kan. En gezonder gaan eten is daar een goed voorbeeld van. Bovendien ervaar je direct voordeel. Van gezond eten word je fit. Van ongezond eten word je moe en het tast ook je humeur aan.

Het voordeel van thuis werken, zo vertelt Krista, is dat je ervoor kunt kiezen om je derde kopje koffie van de ochtend over te slaan en een gezonde groentesmoothie voor jezelf te maken. Om maar een voorbeeld te noemen. Dat zou je op je werk niet kunnen doen!

Plannen is bij het kiezen voor gezond eten van groot belang. Dat maakt het haalbaar. Maak bijvoorbeeld vooraf je eten al klaar voor de avond. Want als je al honger hebt, schiet het koken er vaker bij in.

Ook Brenda noemt het een kans om nu met je gezin samen te leren koken. Laat je kinderen in de kookboeken lezen en recepten kiezen. Laat ze zelf de verse kruiden uit de tuin plukken. Zo wordt aardappels schillen en het recept bereiden ook een sociaal moment. En het bezig zijn in de tuin laat je aandacht van je hoofd naar je lichaam gaan; dat geeft afleiding en ontspanning.

Hidde ziet als hoofdtrainer in de fitness overal hetzelfde gebeuren. Mensen hebben eigenlijk juist behoefte om te gaan sporten nu er veel spanning en onrust is. Ze willen zich beter voelen. Maar aan de andere kant maakt deze periode het extra moeilijk om te starten. Dat is bijna vergelijkbaar met een vakantieperiode; ook dan ben je een tijdje uit de routine en is het lastig om de motivatie en het ritme weer op te pakken. Zijn tip is om te proberen werktijden aan te houden, zodat je ook tussentijd een beweegmoment kunt plannen; een wandeling of oefeningen. Of je gaat nu alweer op vaste tijden je sporttijd plannen. Ook al kun je niet de sport uitoefenen zoals je gewend bent; ga wel bewegen op die vaste tijden. Zo kom je alvast in een ritme. Ook met de kinderen thuis kun je tussendoor bewegen; we vergeten dat een pauzemoment ook heel geschikt is om een balletje te trappen. Hoe leuk is dat voor je kinderen om dit te kunnen doen als je thuiswerkt. En het is een welkome afleiding van de devices waar we vaak als eerste naar grijpen.

Jaïme sluit zich helemaal aan bij het belang van interactie. In haar werk in de begeleiding van gezinnen met kinderen ziet ze dat ouders hun werk totaal los van de kinderen zien. Terwijl het logisch is dat een klein kind aandacht vraagt. Als je dat op een creatieve manier inpast kan het ook veel opleveren. Zo kun je inderdaad samen de pauzemomenten opvullen, samen lunchen, een wandeling tussendoor maken. Want beweging is niet alleen belangrijk voor de kinderen om hun energie kwijt te kunnen, het maakt bij jezelf ook positieve energie vrij en je gunt jezelf tegelijkertijd een stuk ontspanning. Buiten wandelen zorgt er bovendien voor dat je beter slaapt, je beter kunt concentreren en het maakt stofjes vrij waardoor je je goed voelt.

We missen de verbinding- laten we de verbinding opzoeken!

Het gebrek aan verbinding met elkaar is iets dat op elk vakgebied opvalt. Ron ziet veel eenzaamheid. Brenda en Krista zien dat mensen de interactie missen om elkaar te helpen bijvoorbeeld met inspiratie voor een gezond recept. Jaïme ziet stress in gezinnen groeien omdat de omgevingsprikkels en vangnetten wegvallen. En Hidde ziet dat mensen elkaar niet meer motiveren om samen te gaan bewegen. Die verbinding hebben we nodig. Het kan steeds meer en we hebben onze telefoon nog om even iemand te bellen; laten we dit beter gaan benutten! Door elkaar te inspireren en bewust te maken van alle goeds dat je voor jezelf kunt bereiken door je leefstijl gezonder en fitter te maken!

Start een gezamenlijk project: de tomatentuin

Over het samen bezig zijn met gezonde voeding ontstaat nog een tip om zelf je groenten te verbouwen. De moestuintjes van de supermarkt komen nu goed van pas. De tomatenplant die je vanaf een zaadje samen opkweekt is een goed idee om je kinderen bewust te maken van een groeiproces, om een afleiding in deze stressvolle tijd te bieden, om je lichamelijke activiteit te bieden in de moestuin, daarbij vitamine D door het buiten bezig zijn en straks als het zover is ook nog eens beloont worden met een mooie oogst!

De tips van deze aflevering

  • Leefstijl: Neem regelmatig een koude douche, drink water met mineralen, eet vers en zorg voor de broodnodige ontspanning. Ga elke dag heel bewust 5 minuten in de tuin zitten met je ogen dicht. Neem even die tijd voor jezelf en probeer daarvan te genieten.
  • Supplementen: Het is een goed idee om een multivitamine te nemen en voor je immuunsysteem zijn aanraders: vitamine D, zink en vitamine C.
  • Voeding: zoek inspiratie om jezelf te motiveren gezond en vers te koken, kies vaak verse bladgroenten en maak er een leuke bezigheid van door te koken of te tuinieren met het hele gezin.
  • Beweging: start met vaste sportmomenten en als je nu niet kunt sporten ga dan een andere beweegvorm doen, bijvoorbeeld een wandeling. Zet de momenten op je kalender en houd je er aan. Zo houd je het ritme vast..

Gasten:

Ron Grit, Brenda Bas, Krista Boots, Jaïme Rooseboom, Hidde Jansen

Presentatie:

Maurice Engelen