ONDERZOEK TOONT AAN: WE KUNNEN WEL EEN SUPPLEMENT GEBRUIKEN!

HEB IK EEN VOEDINGSSUPPLEMENT NODIG?

Als ik gezond eet; dagelijks 200 gram groenten, elke dag fruit en volkoren brood en pasta. Ik beweeg regelmatig en sport twee keer per week. Ik heb een goede balans gevonden tussen werk en ontspanning. En over het algemeen voel ik me fit en gezond. Dan is het toch onnodig om een pilletje vitamines te nemen, zou je denken. Of zit dat toch anders?

Wat is een voedingssupplement? 

Laten we beginnen met uitleggen wat een voedingssupplement precies is. Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen (plantstoffen). Hier vermelden we al nadrukkelijk dat het gaat om aanvulling op de gezonde dagelijkse voeding.

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? 

Een vitamine is een stof die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft voor een optimale stofwisseling, maar niet of bijna niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden en derhalve in voldoende mate via voedsel of supplementen ingenomen moet worden. Er bestaan water en vet-oplosbare vitaminen. Mineralen zijn, net als vitaminen, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Mineralen zijn dus ook belangrijk voor het goed verlopen van de stofwisseling. Ongeveer 4 % van ons lichaam bestaat uit mineralen. Voor een deel zijn deze ingebouwd in cellen, enzymen, weefsels, vitamines en hormonen. Daarnaast doen ze als losse elementen hun werk. We noemen ze dan elektrolyten, omdat deze een positieve of negatieve lading hebben. Mineralen leveren geen directe energie. Mineralen die ons lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen.

Kort gezegd: Het lichaam heeft voor optimaal functioneren vitamines, mineralen en spoorelementen nodig. Deze komen uit gezonde voeding, maar bij onvoldoende aanwezigheid vul je ze liefst aan met supplementen.

Waarom zou ik een voedingssupplement gebruiken? 

Voeding is essentieel voor een goede instandhouding van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als we gezond en gevarieerd eten zouden we voldoende vitamines en mineralen binnen moeten krijgen. De voedingsbehoefte voor iedereen is echter anders omdat ieder mens uniek is. Iedereen leeft, eet en beweegt anders. Bovendien is onze voeding helaas niet meer optimaal door de opkomst van fastfoods en snelle maaltijden uit de supermarkt, maar ook door overbewerking (uitputting) van de agrarische grond. De kwaliteit van onze voeding is niet meer hetzelfde als 50 jaar geleden.

Wist je dat er 65x minder ijzer in spinazie zit dan 50 jaar geleden? 

Jeffrey Christian laat in zijn publicatie uit 2002 ‘Nutrients change in vegetables and fruits 1951 to 1999’ al zien dat we voor de hoeveelheid IJzer die in 1 portie spinazie in 1951 zat nu 65 porties nodig hebben. Zo zijn door de jaren heen ook de hoeveelheden vitamine C, B, foliumzuur, magnesium en calcium schrikbarend (> 76%) afgenomen in onze groenten en fruit.

Onderzoek toont aan: we kunnen wel een voedingssupplement gebruiken!

Volgens onderzoek van het RIVM, haalt slechts 2% van de Nederlanders het minimum van 250 gram groenten, gemiddeld eten we slechts 127 gram groenten per dag. Uit de groente en fruit monitor 2020 blijkt dat 58% van de Nederlanders aangeeft niet de dagelijks geadviseerde hoeveelheid groente en/of fruit te eten. Als we al weten dat onze hedendaagse verse voeding al minder vitamines levert dan vroeger, weet je dat het gebruiken van een voedingssupplement in veel gevallen een goede keuze is.

Kies verstandig. Een goede multivitamine kan altijd.  

Een multivitamine of visolie wordt vaak als aanvulling genomen. Daarmee zorg je voor een aanvulling van je totale vitamines en mineralen, of in het geval van visolie vooral de Omega’s, waaraan we ook vrijwel allemaal te weinig uit voeding binnenkrijgen. Het lichaam heeft in bepaalde omstandigheden, zoals tijdens zwangerschap, sporten, ouder worden of chronische ziekte, behoefte aan extra voedingstoffen. Voedingssupplementen zijn daarom voor diverse doelgroepen verkrijgbaar. Welke behoeftes jouw lichaam heeft, hangt dus af van je leeftijd, gezondheid en voedingspatroon. Wat voor iedereen algemeen belangrijke supplementen zijn, zijn vitamine C en D, magnesium en omega. Kies verstandig en neem een multivitamines met hoogwaardige ingrediënten. Het verschil zit vaak in de opneembaarheid van deze vitamines door je lichaam. Een betere kwaliteit biedt je heel veel meer resultaat!

Alles-in-één met nog meer gemak? Probeer de Allfit Vitamins2Drink! Met hoogwaardige natuurlijke ingrediënten die optimaal door je lichaam worden opgenomen. Deze drinkbare multivitamine geeft je elke dag alle belangrijke vitamines, mineralen en spoorelementen in een klein slokje.