EEN GOEDE WERKHOUDING HOUD JE LANGER VOL

EEN GOEDE WERKHOUDING HOUD JE LANGER VOL

Het is al lastig genoeg om je thuissituatie te combineren met je werk. Als je dat doet aan je keukentafel met de kruimels van je ontbijt nog op tafel is het logisch dat je niet geconcentreerd kunt blijven. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om op de een of andere manier een thuiswerkplek te maken.

ZIT JE GOED?
Ben je tevreden met jouw werkplek thuis? Kun je zorgen voor voldoende rust in een ruimte met een bureau en een fijne stoel- of probeer je samen met je kinderen of je partner aan de keukentafel je werk te doen? De locatie van je werkplek is super belangrijk om zonder afleiding je taken te volbrengen. Dat geldt voor jong en oud.

OPGERUIMDE GEEST

Waar jij ook zit als je je werk doet, het is belangrijk dat je zo min mogelijk afleiding om je heen hebt. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest en daarmee betere concentratie. Ook al zit je in de keuken; zorg er dan voor dat deze zo goed mogelijk aan kant is. Alle kopjes op het aanrecht en kruimels in het zicht zorgen er al te vaak voor dat je “even” tussendoor iets opruimt of wegzet. Voorkom die afleiding en bewaar je huishoudelijke klusjes bewust voor vaste momenten buiten je werkuren.

EVALUATIE
Het is altijd goed om een moment van evaluatie in te lassen. Zeker als het gaat om je fysieke werkhouding zou je na een tijdje nog eens moeten bekijken hoe het thuiswerken nu eigenlijk gaat. Voel je je fit? Ben je aan het einde van de dag nog productief? Krijg je last van je rug of nekspieren? Let op signalen en pas waar nodig je werkplek of werkritme aan!

Om het thuiswerken goed vol te houden en er geen lichamelijke klachten aan over te houden zou je eens kunnen kijken naar de volgende tips:

TIPS VOOR EEN GOEDE HOUDING 
– Zorg dat je bovenbenen een hoek van 90 graden met je onderbenen maken als je zit
– Bij de hoogte van je tafel kijk je naar de hoek van je elleboog, die moet 90 graden zijn
– Zet je beeldscherm zo nodig op een verhoger of een paar boeken, tot het midden van je scherm op ooghoogte staat

BEWEGEN VOORKOMT KLACHTEN
Zeker als je veel achter je computer zit is het belangrijk dat je tussendoor tijd neemt om te bewegen. Met deze simpele tips voorkom je klachten:
– Pak je beweging waar mogelijk. Ga bijvoorbeeld een blokje om voor je werktijd begint of in je pauze, gebruik het toilet een etage hoger zodat je de trap moet nemen!
– Neem elk uur een korte pauze waarin je even opstaat en je schouders, nekspieren en polsen losmaakt door draaiende bewegingen
– Maak je rugspieren sterker door de laatste 5 minuten van elk half uur op het puntje van je stoel te gaan zitten

BENUT JE PAUZES!
Voor het evalueren van je werkritme is het ook belangrijk om te kijken naar de invulling van je “pauzemomenten”. Ook daarin kun je met een paar slimme tips een verbetering aanbrengen:
– pak vaste pauzemomenten door de dag heen
– bepaal van te voren wat je als tussendoortje neemt; leg het klaar! Dat voorkomt snaaien.
– bepaal van te voren wat je als lunch neemt. Het is helemaal niet gek om gewoon je brood alvast te smeren! Dat spaart tijd en zorgt voor extra pauzetijd voor jezelf.
– kies je voeding bewuster als je minder beweegt; groenten en fruit zijn een bron van vitamines en energie die je ook nog goed op gewicht houden.

WERK ZE!