DIT MOET JE WETEN OVER SUIKERVERVANGERS

Als je bezig bent met gezond eten en drinken, dan word je vaak gestuurd naar de producten die kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en xylitol gebruiken in plaats van suiker. De verpakking vertelt je dat dit product geen suiker bevat en dus gezonder zou moeten zijn. Maar is dat ook zo?

Waarom vinden we suiker zo lekker?

Ons brein houdt van suiker! Want het eten van suiker geeft in onze hersenen een “beloningseffect”. We houden van nature daarom allemaal van zoet. Om dit oereffect na te bootsen zou je hetzelfde resultaat moeten bereiken met kunstmatige zoetstoffen; maar dat werkt niet helemaal zo. De beloning van vervangende stoffen lijkt veel minder te zijn, blijkt uit studies.

Hoe gezond zijn de alternatieven voor zoetekauwen?

Suiker vervangers zoals aspartaam, saccharine of xylitol zijn bedoeld om de zoete smaak van suiker zoveel mogelijk na te bootsen. Want mensen houden van nature van zoet. Omdat we allemaal wel weten dat suiker geen voedingsstof is waar je veel van nodig hebt, maar we die trek in zoet blijven houden, is men gaan werken aan alternatieven. Zo onstaan steeds meer kunstmatige zoetstoffen voor in onze voeding en drankjes. Maar hoe gezond of ongezond zijn deze voor ons?

Meerdere studies laten zien dat ons lichaam deze vervangende stoffen niet als volwaardige vervanger van suiker herkend. De beloning naar ons brein is veel minder, waardoor het zelfs zo kan zijn dat we meer zoet willen gaan eten, in plaats van minder. En een belangrijk Frans onderzoek toonde eerder aan dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen een verhoogde kans geeft op diabetes type 2.

Suiker vervangers geven je lichaam bijna dezelfde nadelen als echte suiker

Het doel van de suikervervangers is om de rol van suiker over te nemen als het gaat om smaak, maar ons lichaam de calorieën te besparen. Zo zouden we ook de schadelijke bijwerkingen van teveel suikers in voeding, zoals het ontstaan van diabetes en obesitas, enorm kunnen verminderen. Uit onderzoeken blijkt echter dat ook aspartaam en andere zoetstoffen dezelfde processen in ons lichaam veroorzaken. De manier waarop kunstmatige zoetstoffen in het lichaam worden verwerkt is dan wel anders dan bij suiker, maar het negatieve resultaat is hetzelfde.

Ook kunstmatig zoet smaakt naar meer

Dat je van suiker steeds meer wilt eten is een groot nadeel. En dat zouden we ook graag anders willen zien als we zoetstof nemen. Maar ook in dit geval geeft ons lichaam dezelfde reactie als bij gewone suiker: van zoet krijg je meer trek, waardoor je meer wilt eten.

Het voordeel van zoetstof dat het geen calorieën bevat, valt al snel weg. Want je wilt alsnog meer zoet blijven eten.

Kunstmatige zoetstoffen blijken slecht voor je spieren

Er zijn onderzoeken uitgevoerd bij ratten, die laten zien wat een ander effect is van het gebruik van zoetstoffen. De ratten kregen kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam-K toegediend. Daaruit werd duidelijk aantoonbaar dat de manier waarop het lichaam de vetten en energie opneemt, het spierweefsel juist afbreekt. De energie die nodig is om deze zoetstoffen te verbranden, haalt je lichaam uit de spieren. Bij de ratten in het onderzoek resulteerde dat in gewrichtsproblemen en typische suiker gerelateerde problemen als obesitas en diabetes. Geen punten erbij voor de zoetstoffen dus.

Het advies is eenvoudig: eet en drink minder zoet

Het advies wat je hierbij kunt geven is er eentje van gezond verstand. Als je minder zoet wilt gaan eten; eet dan gewoon minder. Halveer de punt taart op de verjaardag. Laat het koekje bij de thee staan. En stop met kunstmatige zoetstoffen in je drinken. Drink bij voorkeur water en thee zonder suiker. Nog niet zoveel jaar geleden was het heel normaal om meerdere suikerklontjes in een kopje koffie te doen; daar zijn we vrijwel allemaal al mee gestopt. Als je dat nu weer zou doen, vind je het vast vreselijk vies.

Het is even wennen om minder zoet te gaan eten; maar iedereen is in staat om zijn smaak te veranderen. Je zult zien dat je daardoor nieuwe, gezonde dingen lekkerder gaat vinden. Want ook veel groentes hebben een subtiele zoete smaak, die je pas echt proeft als je smaakpapillen daar aan toe zijn. Probeer het!