VITAMINES VOOR JE WEERSTAND

VITAMINES VOOR JE WEERSTAND

In een gezonde voeding zitten vrijwel alle vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Maar in sommige voedingsmiddelen zit meer van een bepaalde vitamine. In dit blog gaan we daar wat verder op in. Want het is handig om te weten! Voor een sterk immuunsysteem en een goede afweer willen we je daarnaast adviseren ook te kijken welke vitamines of mineralen je niet in voldoende mate uit je voeding haalt. Met de test op allfit.nl ontdek je snel waar jouw behoefte ligt. Deze kun je extra aanvullen met supplementen.

Vitamines en mineralen helpen je lichaam sterk houden. Ook voldoende slaap, weinig stress en voldoende beweging zijn heel belangrijk, maar vooral wat je eet blijkt van groot belang voor hoe jij je voelt en hoe je lichaam bestand is tegen infecties van buitenaf.

HET ALFABET VAN GEZONDE
Wist je dat er 13 soorten vitamines zijn? Elk daarvan met hun eigen kenmerk. Voor je weerstand spelen de eerste letters van het alfabet de grootste rol: A, B6/B11/B12, C en D zijn de vitamines die je helpen je weerstand op peil te houden. Als je dat weet, kun je ervoor zorgen dat je deze vitamines wat vaker in je menu opneemt.

In deze voeding zitten de belangrijkste vitamines voor je weerstand:

  • A: Boter, halvarine, margarine, wortel, spinazie, vis, melk en lever
  • B6: Aardappelen, granen, noten, volkoren producten, banaan, vlees en vis
  • B11 (foliumzuur): Spinazie, broccoli, spruitjes, bonen, sinaasappels en volkoren brood
  • B12: Vlees, vis, eieren, melkproducten
  • C: Citrusvruchten, kiwi, koolsoorten, aardappelen
  • D: Margarine, halvarine, vette vis, vlees en eieren
  • E: Plantaardige olie, noten, pindakaas, avocado en spinazie

VOOR EEN GOEDE AFWEER: Vitamine A
Juist nu is Vitamine A een element waar je eens naar kunt kijken. Wist jij dat vitamine A van belang is voor de huid en slijmvliezen? En dat dit de eerste plaatsen zijn waar een virus zich kan hechten? Wanneer je dat weet begrijp je waarom een goede afweer in deze frontlinie erg belangrijk is.

TEGEN INFECTIES: Vitamine D
Ook vitamine D is een belangrijk element voor een sterk immuunsysteem. Want vitamine D stimuleert de productie van een eiwit dat infecties kan bestrijden. Hoe je aan vitamine D komt is algemeen bekend: door in de zon te zijn! Juist in de herfst en winter is dat lastiger. Daarom wordt het in de maanden met de R in de maand voor mensen met en getinte huid, mensen die weinig buiten komen en ouderen vanaf 70 jaar sowieso aangeraden extra vitamine D te nemen; zo nodig met een supplement.

SUPPLEMENTEN
Noodzakelijk zijn ze voor gezonde en fitte mensen niet, maar het zijn welkome aanvullingen als je niet voldoende vitamines uit je voeding weet te halen of als je bijvoorbeeld kampt met stress. Behalve een vitamine D in deze tijd kan het geen kwaad om een multivitamine te nemen of een combinatie voor aanvulling van je weerstand. Want je geeft je lichaam daarmee een boost. Je krijgt extra energie en vult tekorten aan, zodat je lijf weer met volle kracht vooruit kan!