WAAROM WE GELUKKIGER WORDEN MET VITAMINE D DOOR LANGER LICHT!

WAAROM WE GELUKKIGER WORDEN MET VITAMINE D DOOR LANGER LICHT!

Welkom lente, welkom licht! Het is niet alleen een gevoel dat de meeste mensen hebben, het is ook wetenschappelijk bewezen: als het langer licht wordt heb je meer energie. Daglicht geeft ons vitamine D, dat ook de geluksstofjes serotonine en endorfine afgeeft aan ons brein. Deze stoffen maken je rustiger en gelukkiger.

MORGENSTOND HEEFT GOUD IN DE MOND

Ken je dit oude gezegde? Het betekent natuurlijk eigenlijk dat je in de ochtend het meest productief moet zijn. Wie vroeg opstaat krijgt het meeste gedaan. Maar in de ochtend heb je nog een ander voordeel; juist dan wordt het gemakkelijkste vitamine D aangemaakt. In de ochtend zit er meer “blauw licht” in de atmosfeer en dat wakkert de afgifte van de gelukshormonen extra aan. Een vroege wandeling maakt je dus blij!

ELKE DAG EEN BEETJE MEER ZON

In het schema zie je de zonsopgang en zonsondergang tijden van de komende week. Vandaag, 31 maart, kwam de zon op om 07:16 en de zon gaat onder om 20:12. Morgen komt de zon weer tevoorschijn om 07:14. Elke dag profiteren we zo van gemiddeld 2 minuutjes eerder zon op en 2 minuutjes langer licht in de avond.

Zontijden 1 april t/m 10 april 2021

Zon op – Zon onder

07:14 – 20:14

07:12 – 20:15

07:09 – 20:17

07:07 – 20:19

07:05 – 20:20

07:03 – 20:22

07:00 – 20:24

06:58 – 20:26

06:56 – 20:27

06:54 – 20:29

JE KRIJGT MEER ENERGIE VAN DE LENTE OM JE HEEN!

Met het langer worden van de dagen hoort ook een positief gevoel. De dagen worden als vanzelf productiever, we voelen meer energie en wat denk je van al het nieuwe leven dat we om ons heen zien. Van vogels die af en aan vliegen met takjes om hun nest te bouwen, tot bloemen die opduiken langs de wegen en straks de lammetjes huppelend in de wei. Daar worden we blij van!

TIPS OM JE POSITIVITEIT NOG EEN BEETJE TE HELPEN

Je kunt met een paar kleine tips die positiviteit nog een handje helpen. Niet alleen door je mindset, maar ook door te letten op je voeding en vitamines en voldoende te bewegen. Met kleine aanpassingen kun je jouw leefstijl positief verbeteren!

  1. Ga regelmatig naar buiten, lukt dat in de ochtend niet, ga dan bijvoorbeeld even in je pauzemoment naar buiten! Bewegen in de buitenlucht stimuleert je hersenen en maakt je blij.
  2. Zorg voor voldoende licht op je werkplek. Soms kun je met een nieuwe raambekleding de lichtval in je werkkamer een stuk verbeteren. Denk eens aan een jaloezie, waarmee je de zon kunt reguleren en altijd optimaal profiteert van het daglicht.
  3. Geniet van de kleine dingen in het hier en nu. Mindfullness noemen we dat; ben je gewoon eens even bewust van waar je bent, wat je doet, wat je hoort, ziet en ruikt.
  4. Eet voldoende vitamines om je energie nog extra te boosten! Kies voor een salade in plaats van een boterham tussen de middag voor extra groenten en/of fruit.
  5. Een multivitamine of extra vitamine D en C zijn niet overbodig om je weerstand nog even die extra oppepper te geven.

En vooral:

GENIET VAN DE LENTE!