WAAROM WE SUPPLEMENTEN NODIG HEBBEN

WAAROM WE SUPPLEMENTEN NODIG HEBBEN

WAAROM WE SUPPLEMENTEN NODIG HEBBEN

Steeds meer mensen gebruiken supplementen om hun gezondheid te ondersteunen. En dat is terecht, want we hebben, zoals we hierna zullen toelichten, supplementen nodig om onze voeding aan te vullen. Het lijkt een trend te zijn van de laatste jaren, maar dat is niet helemaal waar: Nederlanders gebruiken al eeuwenlang supplementen om gezond te blijven.

Mensen zijn zich er al eeuwen van bewust dat er een relatie is tussen ziekte en wat we eten. De ontdekkingsreizigers die de zeven zeeën bevoeren kregen tijdens hun lange reizen te maken met scheurbuik. Dat werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. Ze ontdekten een oplossing. Want zieken die citrusvruchten als sinaasappels en citroenen aten kwamen er al na een paar dagen weer bovenop! Ze kenden het begrip supplementen natuurlijk niet en hadden al helemaal nooit gehoord van vitamine C. Toch ontdekten ze de relatie tussen het fruit en het verdrijven van de scheurbuik.

EERSTE SUPPLEMENTEN

Levertraan is onder veel ouderen nog bekend vanwege de vieze smaak en omdat ze dat ´s winters dagelijks moesten slikken. Het is een van de eerste voorlopers van onze moderne supplementen. Levertraan is een olie die wordt gewonnen uit de lever van kabeljauw en schelvis. Het werd al in 1789 gebruikt om reuma en jicht te behandelen en de algemene gezondheid te bevorderen, zeker in de donkere maanden.

In de moderne tijd zijn vitaminen en supplementen eigenlijk alleen nog maar belangrijker en vanzelfsprekender geworden om de gezondheid te bevorderen. Vitamine A, D en C werden al in de jaren 70 van de vorige eeuw voorgeschreven aan kleine kinderen. Vandaag de dag geldt het advies om kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven omdat veel baby´s met een tekort worden geboren.    

VITAMINES VOOR JE IMMUUNSYSTEEM

Midden in de Coronacrises riepen een aantal hoogleraren en artsen ineens op om ook Vitamine D te slikken als bescherming tegen het Covid-19 virus. De Wageningse hoogleraar Harry Wichers die is gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beinvloeden, zei tegen het Algemeen Dagblad zelfs: ‘Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?´

De run op vitamine D die toen ontstond zorgde zelfs voor leveringsproblemen. We begrijpen inmiddels allemaal wel het belang van het nemen van supplementen.

WAAROM WE SUPPLEMENTEN NODIG HEBBEN VOOR ONZE GEZONDHEID

Ruim tien jaar geleden bleek uit onderzoek al dat maar liefst 95% van de Nederlanders onvoldoende groente at en dus veel te weinig vitaminen en mineralen uit voeding haalde. Dat is vandaag niet veel anders. Supplementen zorgen er voor dat we de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren en gezond te blijven, eenvoudig via een pil of drankje kunnen innemen.

Welke supplementen we precies nodig hebben is per persoon verschillend. Dat hangt af van allerlei individuele omstandigheden die met leefstijl te maken hebben. Volgens deskundigen hebben bijna alle Nederlanders een tekort aan magnesium, omega 3-vetzuren, vitamine K, selenium en vitamine D.